Byggbranschen behöver fler kvinnor

Vad är det som lockar med byggbranschen? Och hur får vi fler kvinnor att upptäcka vilken spännande bransch det är? Layal Abou Absi, arbetsledare i Peab, berättar om vad som väckte hennes intresse. 

Hur lockar vi fler kvinnor till branschen?


Annika Strömdahl- Vi behöver slå hål på bilden av att det råder ett hårt och tufft arbetsklimat i branschen. Istället behöver vi visa att det är en stimulerande och varierande arbetsmiljö som erbjuder stor personlig utveckling.
 
Annika Strömdahl, arbetsledare
 


Maria Hellström- Jag tycker att man skulle lyfta fram de här jobben i skolorna, visa att det finns alternativ. Många tjejer tror kanske att det är smutsigt på ett bygge men det är ju tvärtom. Vi måste ha städat med ordning och reda för att kunna ha en trygg arbetsmiljö.
 
Maria Hellström, platschef
 


Ronny Forsberg- Anställ EN tjej, då kommer fler. Det finns jätteduktiga tjejer som vill arbeta med det här.
 
 
Ronny Forsberg, grundläggningsarbetare
 


Tommy Skovshoved- Väck intresse tidigt, på högstadiet, i skolan. Geoteknik kan locka. Det är ingen skillnad om man är kille eller tjej, alla kan bli lika intresserade.
 
Tommy Skovshoved, grundläggningsarbetare
 


Ingvild− Jeg tror det viktigste er å vise frem de kvinnene som allerede jobber i bransjen. De må være til stede i sammenhenger der bransjeselskapene er ute for å treffe for eksempel studenter eller andre potensielle medarbeidere. Det kan være på studentdager, bedriftspresentasjoner, messer, seminarer og lignende. De bør vises frem også i andre kanaler, som på nettsider, sosiale medier og i media. Da tror jeg vi får flere kvinner til vår bransje.
Läs mer
 
Ingvild Svenke Fundli, projektingenjör