Nyfiken på framtiden?

Idag formar vi det samhälle vi och våra barn och barnbarn ska leva i om 20, 50 eller kanske 100 år. Därför måste vi som arbetar med samhällsbyggnad ställa oss frågan idag vilket samhälle vi vill ha i morgon. Genom att ta aktiv del i forskning och testa innovationer i verkligheten kan vi få lärdomar som hjälper oss att skapa goda livsmiljöer för framtiden.

Hållbara byggnadsmaterial, livscykelanalyser och en schysst arbetsmiljö för dem som bygger är självklarheter men det krävs mer för att skapa hållbara samhällen. Vi måste börja ställa oss nya frågor och utmana oss själva och andra för att hitta helt nya lösningar.

För att skapa de här goda livsmiljöerna krävs samarbeten och en vilja att ta del av innovationer.

Maria Hernroth− En balans mellan det trygga, säkra å ena sidan och innovation och kreativitet å den andra tror vi är vägen dit, säger Maria Hernroth som är hållbarhetschef på Peab.

Bland aktuella och innovativa projekt som tar sikte på hur vi kommer att bo och leva i framtiden är HSB Living Lab på Chalmers campus i Göteborg ett av de mest intressanta. Där drivs ett levande laboratorium där människor – studenter och forskare – bor och interagerar för att skapa framtidens boende. En unik miljö där man kan forska på ett sätt som aldrig skett förut, bland annat kring flyttbarhet och produktionsprocesser.

En sak som vi redan nu kan konstatera är att allt fler människor kommer att leva i allt större och därmed tätare städer. Bilarnas utrymme kommer att minska och därför krävs en ny syn på boende och transporter. I Malmö flyttade hyresgästerna nyligen in i Sveriges första cykelhus. Ett hus helt anpassat för ett liv med cykel. Extra breda dörrar och hiss med dörrar i båda ändar ger de boende möjlighet att cykla ända in i lägenheten.

Detta är bara ett par exempel på hur samhällsbyggnadssektorn och alla vi som är verksamma där på olika sätt kan skapa innovationer som möter framtida behov.  Genom att sporra varandra till innovationer och nya lösningar – både i stort och i smått – kan vi alla bidra. Peab håller dörren öppen för ökad samverkan och hållbara affärer där vi ställer krav på varandra att inte bara ta ansvar för hur vi bygger utan även för människan i samhället.

 

Läs mer om hållbara initiativ inom Peabkoncernen här nedan

Fler artiklar

Här nedanför hittar du resterande artiklar i nyhetsbrevet "Aktuellt från Peab"