• Bild för sidan
  • Bild för sidan
  • Bild för sidan

Från anrikt Centralposthus till förstklassigt hotell

Det anrika Posthuset i hjärtat av Göteborg har förvandlats till hotell och fogats samman med en 13 våningar hög nybyggd hotellfastighet.

I färdigt skick rymmer hotellet ca 500 rum varav 3 sviter, där en har egen terrass med pool, 17 konferensrum varav ett tar uppemot 1.000 personer, restaurang och bar samt en SPA-avdelning om ca 1.200 kvm.

Projektet har genomförts med Peab som totalentreprenör i samverkan med Home Properties, där projekteringen samordnats av Peab. Detta innebär att arkitekter och övriga projektörer varit involverade sedan starten av projektet och stora delar av projekteringen har skett på Peabs projektkontor på plats i Centralposthuset.

Läget vid Drottningtorget i centrala Göteborg, med en mycket begränsad etableringsyta, små till obefintliga lagerytor och leveranser i snitt var 18:e minut under hela byggtiden, har ställt stora krav på planeringen av logistiken. Det välplanerade logistikarbetet, med slottider där alla godstransporter har haft en förbokad tid för lossning, har varit en avgörande faktor för säkrade leveranser, minimerad väntan på material, mindre lagerhållning och ökad produktivitet.

-Vårt sätt att arbeta med logistikfrågorna minskar det så kallade icke värdeskapande arbetet. Vi undviker leveranskrockar och har alltid koll på om leveransen kommit eller inte, vilket säkrar produktionen. Vi får kontroll på hur våra resurser används och kan prioritera, säger Sandra Marrero, logistikansvarig i Peab.

Att rätt resurser finns på plats vid lossning och materialet ställs på rätt plats att jämföra med att läggas av, flyttas runt, och flyttas igen skapar en bättre arbetsmiljö för alla, säger Sandra.

Fakta

Omfattning
Om- och tillbyggnad av Centralposthuset
Byggtid
Maj 2010 - jan 2012
Kontraktssumma
Ca 600 Mkr
Kund
Fastighetsaktiebolaget Centralposthuset, (Home Properties)
GPS-position
Latitud: N 57º 42' 18"
Longitud: E 11º 57' 50"

Karta